Maak jij je sterk
voor mij?

 

   

 

Jeugdbeschermer Flevoland-Zuid

Je kunt reageren tot:

  
  
 

 

 
 
 
 

 

 

Wat de collega’s van SAVE Jeugdbescherming zeggen over hun werk:


“Ik heb wel eens 3 jaar achtereen schoolfoto’s van een kindje gezien dat ik begeleidde. Ik zag hem van een dof jongetje veranderen in een stralend kind na 3 jaar. Dat is eigenlijk het mooiste resultaat wat je kunt zien of wensen. En dat had ik niet gedaan, dat hadden zijn ouders gedaan. En zij zagen dat ook. Dus samen met zijn ouders konden we kijken naar die foto’s en zeggen: “Wat een ander kind zien we hier”.
 

 

Dit is SAVE Jeugdbescherming:

SAVE Jeugdbescherming voert maatregelen van jeugdbescherming en jeugdreclassering uit in de provincies Utrecht en Flevoland. Als de veiligheid en ontwikkeling van kinderen bedreigd wordt of als jongeren bijvoorbeeld afglijden in de criminaliteit, werkt SAVE Jeugdbescherming samen met de betrokkenen in de omgeving van het kind en lokale hulp (zoals lokale teams van de gemeente) aan het herstel van een veilige opvoedsituatie. SAVE Jeugdbescherming heeft ook een rol in het voorkomen van jeugdbeschermingsmaatregelen. Dit doen wij door intensieve samenwerking met lokale teams. SAVE is gebiedsgericht ingedeeld. Hierdoor kunnen wij dichtbij zowel het gezin als de lokale, gemeentelijke hulpverlening werken.
SAVE Jeugdbescherming valt met Veilig Thuis Utrecht onder de stichting Samen Veilig Midden-Nederland. Het woord “samen” is heel belangrijk binnen onze organisatie. Met het koersprogramma “Samen doen wat helpt” geven we daar uiting aan. Zo zoeken we elkaar op voor steun en advies en maken we maximaal gebruik van de expertise van collega’s. “Samen doen wat helpt” komt ook tot uiting in ons werk met de gezinnen. Bij SAVE Jeugdbescherming werken we samen met het gezin, het netwerk en de hulpverlening naar verbetering toe.

Dit is wat wij jou bieden:

  • Dit bieden wij
  • Meer weten
  • Fijne collega’s die je ondersteunen en waar je op terug kunt vallen. We hebben een informele cultuur; naast hard werken maken we ook ruimte voor ontspanning, humor en aandacht voor elkaar;
  • Je salaris is ingedeeld in schaal 10 van de cao jeugdzorg. Afhankelijk van je ervaring is dat minimaal € 3.352,22 en maximaal € 5.036,05 op basis van 36 uur (CAO Jeugdzorg). Jaarlijks ga je een trede omhoog;
  • Je ontvangt 8% vakantietoeslag, 8,3% eindejaarsuitkering (berekend over je verdiende salaris inclusief vakantietoeslag), 200 uur verlof en een uitstekende pensioenvoorziening;
  • Een stevig inwerkprogramma, een inwerkmentor en een passende, geleidelijke opbouw van caseload. En ook na de inwerkperiode word je in je werk ondersteund met onder meer multidisciplinaire begeleiding en coaching. In je team heb je een gedragswetenschapper, een inwerkmentor en je regiomanager.

Dit breng jij mee:

  • Dit breng je mee
  • Meer weten

Wij zoeken een energieke, empathische en flexibele collega met lef, het vermogen om te werken onder druk en om aan te pakken. Daarnaast ben je in staat regie te voeren over het organiseren van de juiste hulp en deze te borgen. Het is belangrijk dat je jezelf goed kent en weet hoe je op verschillende situaties reageert. Je bent in staat samen te werken met uiteenlopende mensen door verschillende lagen van de bevolking heen. Je kunt je bevindingen en adviezen helder op papier zetten en daarbij feiten en meningen goed van elkaar onderscheiden.

  • Je hebt een afgeronde HBO-opleiding Social Work (MWD, SPH, Pedagogiek) of een relevante universitaire opleiding;
  • Je hebt bij voorkeur kennis van en ervaring met complexe gezinssystematiek en de signalen van kindermishandeling;
  • Je staat ingeschreven in het beroepsregister Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) of je kunt binnen zes weken na aanstelling jezelf hierin registreren. Mocht je je niet meteen kunnen registreren, dan denken wij graag mee met eventuele routes tot registratie;
  • Je hebt uitstekende communicatieve en onderhandelingsvaardigheden en kan goed plannen en prioriteren.

Zo draag jij bij als jeugdbeschermer:

Je hebt te maken met diverse en complexe problematiek binnen gezinnen. Denk aan verwaarlozing, mishandeling of verslaving en psychiatrische problemen van de verschillende gezinsleden. Je belangrijkste taak is de uitvoering van (preventieve) jeugdbeschermingsmaatregelen. Met de kennis en ervaring die jij hebt, maak je een goede inschatting van de gezinssituatie. Op basis daarvan maak je beslissingen over wat nodig is voor een veilige opvoed- en opgroeisituatie. Je bent tenminste enkele maanden betrokken bij het gezin, waarbij je voorwaarden stelt voor een veilige opvoed- en opgroeisituatie. Vervolgens zie jij erop toe dat de ouders, eventueel samen met de hulpverleners, werken aan deze voorwaarden zodat de situatie thuis weer veilig wordt en blijft. 

Als kinderen onveilig opgroeien en zij of hun ouders niet open staan voor passend hulpaanbod, of dit komt niet van de grond, dan is er meer nodig. Je voert dan ook de niet-preventieve jeugdbeschermingsmaatregelen uit zoals een ondertoezichtstelling of een voogdijmaatregel. Deze vragen om juridische kennis. Ook bij de uitvoering hiervan. Zo’n maatregel kan een grote impact op de cliënt hebben. Het is daarom belangrijk dat je stevig in je schoenen staat en dat je met weerstand en emoties bij de ander en jezelf om kan gaan. 
Je draait naast je normale rooster ook diensten buiten kantoortijd (inclusief de weekenden). Dit is van toepassing op medewerkers met een SKJ-registratie en voldoende relevante werkervaring. Dit is ter beoordeling aan de leidinggevende.

Voorbereid aan de slag: 

Dit werk vraagt behoorlijk veel van jou. Je komt te werken in een vast team en ontvangt regelmatig begeleiding van een gedragswetenschapper. Zo kun je dit boeiende en zeker ook intensieve werk goed en met positieve energie doen. En natuurlijk doorloop je bij de start van je nieuwe baan ons unieke inwerkprogramma.  

Tijdens dit inwerkprogramma leer je alles wat je nodig hebt om je eerste gezin te ondersteunen en jezelf verder te ontwikkelen. Of je nu binnenkomt met jarenlange ervaring of nieuw bent in het jeugdbeschermer-vak.  

Nieuwsgierig naar wat je te wachten staat? Neem een kijkje in de animatievideo hieronder. 

 

Inlichtingen en solliciteren;

Heb je vragen over de functie of over de sollicitatieprocedure? Kijk dan bij veel gestelde vragen of neem contact op met de recruiter via  recruitment@samen-veilig.nl.

Heb je interesse in de functie? Solliciteer dan via de button solliciteren.